Welkom bij de Praktijk voor Psychotherapie Prof. dr. M.H.F. van Uden.
Marinus van Uden volgde na zijn studie klinische psychologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen een vervolgopleiding in de cognitieve gedragstherapie en psychoanalytische psychotherapie. Hij schreef daarnaast een proefschrift over hoe mensen met het verlies van hun partner omgaan en welke rol hun levensbeschouwing daarin speelt.
In Nijmegen was hij o.a. werkzaam als eerstelijnspsycholoog in een gezondheidscentrum. Hij werkte daarna 10 jaar lang bij de afdeling Psychotherapie van de Riagg te Heerlen, thans Mondriaan Zorggroep. Hij heeft daarna een praktijk als vrijgevestigd psychotherapeut te Heerlen opgestart. Naast zijn psychotherapie praktijk is hij parttime werkzaam gebleven bij de universiteiten van Tilburg en Nijmegen.
Hij is BIG geregistreerd gezondheidszorgpsycholoog, BIG geregistreerd psychotherapeut en BIG geregistreerd specialist klinisch psycholoog. Hij is lid van de volgende beroepsverenigingen:
het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP)
de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP)
de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCT)
Tevens is hij erkend supervisor en leertherapeut van de VGCT en NVP.
Terreinen waar zijn specialismen liggen zijn: stemmingsstoornissen, trauma en verlies-verwerking, fobieën en dwangstoornissen, relatieproblemen. Daarnaast houdt hij zich in het bijzonder bezig met existentiële en zingevingproblematiek (KSGV). Hij werkt met jeugdige, volwassen en oudere patiënten: mannen, vrouwen en echtparen.
In onze vrijgevestigde praktijk zijn de snelheid van de eerstelijnspsycholoog en de deskundigheid van de psychotherapeut in één hand. Dat betekent dat er bij voorkeur kortdurend en klachtgericht wordt gewerkt. Dan kunnen 8 à 10 gesprekken voldoende zijn. Maar als het nodig is, wordt er ook langer durend gewerkt, bijvoorbeeld als bijsturing van de persoonlijkheid van de patiënt noodzakelijk wordt geacht.
De zorg is er primair op gericht om bij patiënten met psychiatrische aandoeningen met behulp van wetenschappelijk getoetste psychologische behandelingsmethoden te werken aan herstel opdat men zo optimaal mogelijk kan blijven functioneren in de sociale verbanden (gezin en werk) waarvan men deel uit maakt. Bovendien is de zorg erop gericht de bereikte resultaten zodanig te stabiliseren dat de kans op terugval zo klein mogelijk wordt.